Mastné vlasy – jak se jich zbavit?

od Vendula Málková

Lidská pokožka po celém těle produkuje kožní maz, který pokožku chrání před vysoušením a bakteriemi. Někdy ovšem začne maz produkovat v nadměrném množství, což může zapříčinit mastné vlasy. O problému mastného vlasu hovoříme v případě, když si ráno umyjete vlasy a večer jsou opět mastné. I přesto, že je kožní maz ve vlasech prospěšný (zabraňuje vysoušení a lámání vlasů) z estetického hlediska už tomu tak být nemusí a vlas může působit zanedbaným dojmem. Zbavte se proto jeho nadbytku jednou pro vždy.

Příčiny mastných vlasů aneb proč bychom se nemastily?

Příčin, proč se vlasy více mastí vlasy, může být kromě dědičných predispozic hned několik:

  • nevhodně zvolená péče
  • nesprávně umytá pokožka hlavy od šamponu nebo regenerace
  • hormonální změny (menopauza, těhotenství, puberta)
  • stres
  • špatná životospráva
  • přílišné česání nebo sahání do vlasů
  • nadměrné používání stylingových přípravků
  • vystavování pokožky hlavy nadměrnému teplu

Jak pečovat o mastný vlas?

Prvním krokem je výběr správné kosmetiky. Vždy raději volte profesionální přípravky, určené přímo na mastný vlas. Ještě než aplikujete šampon, je žádoucí pokožku nejprve očistit od kožního mazu a nečistot pomocí speciální pěny, tonika nebo peelingu. Poté použijte šampon na mastný vlas, který vlas důkladně, ale jemně umyje a zároveň pomůže regulovat tvorbu mazu. Kondicionér nanášejte vždy pouze do délek vlasů a nikoli ke kořínkům nebo můžete použít pouze neoplachový kondicionér ve spreji, který vlasy nezatěžuje. Na vlhkou pokožku hlavy také můžete použít speciální jílovou masku na mastné vlasy, která pomocí jílu absorbuje přebytečný maz. Čím méně další kosmetiky (tužidla, gely, laky) na vlas použijte, tím lépe. Jejich použitím totiž můžete vlas zatížit a urychlit tak proces maštění.

Rychlá pomoc: V případě, že si nestíháte každý den umýt vlasy nebo chcete prodloužit interval mytí je pro Vás skvělou variantou suchý šampon. Obsahuje prášek, který okamžitě absorbuje mastnotu a navíc vlasům dodá objem.

Vždy dbejte na důkladné vymytí šamponu i kondicionéru a při oplachování nepoužívejte příliš horkou vodu, která aktivujte mazové žlázy. Stejně tak je nevyhovující, používat při fénování příliš horký vzduch. Raději vlasy nechte volně uschnout a lehce vysušte jen pokožku hlavy, aby nedošlo k jejímu zapaření, což by mohlo opět zapříčinit zvýšenou produkci mazu. Vyhněte se také nadměrnému česání vlasů kartáčem, kterým si maz roznášíte do délek vlasů a používejte k česání raději hřeben s řídkými zuby. Snažte se rovněž vyvarovat sahání si do vlasů rukama, je to jen další způsob, jak si přeneste maz z dlaní do vlasů.

Možná jste slyšela, že mastné vlasy, není vhodné umývat příliš často, protože časté mytí způsobuje právě mastnotu. Není to ale úplně pravda. Mnohem důležitější než intenzita mytí vlasu, je výběr správné kosmetiky.

Mohlo by se Vám líbit

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím