Má káva vliv na padání vlasů?

od Ludmila Peroutková

Když se řekne káva, tak okamžitě nám mnohým naskočí ranní kafe, jako spolehlivý nástroj na nakopnutí do nového dne. Jiní se hned od rána těší, až přijde moment siesty, kdy si dají to své kafíčko, které může mít mnoho podob a může být připraveno na mnoho způsobů – např. expresso, capuccino, latte, překapávané, turek. Není divu, protože káva může být skvělou energetickou vzpruhou. Jenže tento způsob konzumace kávy nemá nic moc společného s případným padáním vlasů a jeho záchranou.

Jak přesně se dá využít káva proti padání?

Součástí některých kosmetických přípravků proti padání je kofein, který je přírodním extraktem získaný z kávy, ale také i ze zeleného čaje nebo guarany. Kofein působí na vlasovou pokožku, stimuluje vlasové kořínky, urychluje růst vlasů a působí proti padání vlasů, protože reguluje práci hormonů, které jsou zodpovědné za padání vlasů. Kofein dokáže vlasy posílit, zpevnit, vlasy jsou v důsledku lesklejší a vypadají zdravěji.

Čistit a opět čistit??

Dříve, než cokoliv aplikujeme na pokožku, je potřeba aby vlasová pokožka byla náležitě vyčištěná. Častokrát nestačí pouze vlasy a pokožku umýt šamponem, protože některé nečistoty nelze jednoduše vymýt. Některé šampony, masky, styling a nečistoty z ovzduší zanechávají v pokožce zbytky, které odolávají vodě a šamponu. Tyto zbytky vytváří kolem vlasu tzv. „krunýř“, který lze odstranit použitím hloubkově čistícího tonika nebo pěny. Ne vše je dobře rozpustné v šamponech, velmi často se stává, že v pokožce zůstávají zbytky, přes které výživa nemůže prostoupit hlouběji a tím je pomoc pro vlasové cibulky odsouzena k polovičatosti nebo až k nulovému efektu.

Z tohoto důvodu je dobré před mytím použít speciální hloubkově čistící tonikum nebo čistící pěnu, které se aplikují na pokožku před umytím a nechají se chvíli působit, pak se vlasy i pokožka umyjí vhodným šamponem proti padání. Kdo používá kondicioner, tak v tomto kroku jej může použít a po spláchnutí veškerou vodu náležitě vytampónovat do ručníku. Na takto umytou a připravenou pokožku aplikujeme kofeinové tonikum proti padání. Pokožku je potřeba důkladně promasírovat krouživými pohyby a tím se pokožka prokrví a aplikovaná výživa se dostane až do vlasových cibulek.

V případě, že použijeme pouze samotný šampon s kofeinem proti padání, tak je dobré vědět, že v šamponu je jen lehká koncentrace samotného kofeinu, protože hlavní úlohou šamponu je, aby vlas i pokožku dobře umyl. V takovém případě je potřebné šampon nechat minimálně 2-3 minuty působit než jej spláchneme. A to proto, aby výživné složky měly čas v pokožce reagovat.

Při řešení padání vlasů se vyplatí vybavit se trpělivostí, protože efekt se nedostaví hned, vždy je potřeba počítat, že uplyne určitý čas než si všimneme, že výrobek proti padání zabral. V situacích, kdy ani po 3 měsících se nedostaví patřičný efekt, tak je dobré buď změnit výrobek a zkusit jinou značku s jiným složením nebo navštívit lékaře.

Krom přípravků na mytí vlasů, můžete kofein využit také při stylingu. Existuje plná řada gelů a past s obsahem kofeinu a guarany. Přípravky s kofeinem je vhodné používat také jako prevenci – na jaře a na podzim.

Tak a teď je čas na dobré kafíčko…

Mohlo by se Vám líbit

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím