Lupy ve vlasech – jak se jich zbavit?

od Vendula Málková

Naše pokožka se všude po těle neustále obměňuje, ale když se začne tato odumřelá kůže vyskytovat na některém místě ve větším množství, není to nic příjemného. Pro mnohé z nás představují lupy problém spíše estetický než zdravotní, ale to nic nemění na tom, že cílem nás všech je se jich zbavit a to nejlépe nadobro.

Co je lupa a jak vzniká?

Lupy jsou odumřelé kousky kůže, které se v nadměrném množství odlupují z pokožky hlavy a to hlavně příčinou přemnožení kvasinek. Tyto kvasinky se živí tuky, které jsou obsahem kožního mazu. Při jeho zvýšené tvorbě dochází ke vzniku většího množství lupů. Doprovodným jevem lupů bývá často i svědění a zarudnutí pokožky. Někdy může přemnožení kvasinek vést až k nemoci zvané seboroická dermatitida. Další nemocí spojenou s lupy je lupénka (psoriáza), která vzniká geneticky podmíněnou poruchou.

Nejsou lupy jako lupy

Rozlišujeme dva typy lupů a to suché a mastné:

  • Suché lupy mají bílou barvu, jsou menší a sypou se, proto jsou více viditelné a to nejen ve vlasech, ale také na obleční.
  • Mastné lupy jsou větší, zažloutlé, více ulpívají na pokožce a bývají často doprovázeny svěděním. V nadměrném množství jsou spojené s nemocí zvanou seboroické dermatitida.

Často bývají lupy také spojeny s onemocněním kůže tzv. lupénkou (psoriázou), která vzniká geneticky podmíněnou poruchou a není způsobena přemnožením kvasinek. V tomto případě je vhodné navštívit kožního lékaře.

Co používat za přípravky?

Před mytím vlasů šamponem je žádoucí použít peeling, který odstraní maz i odumřelé kožní buňky a zároveň pokožku zklidní a hydratuje. Peeling vmasírujte do mokré pokožky a poté umyjte vhodným šamponem. Šampon vybírejte podle typy lupů pro který je určen. V případě mastných lupů můžete použít i přípravky na eliminaci kožního mazu. U suchých lupů si naopak můžete udělat olejový zábal.

Jak s nimi zatočit?

Kromě používání speciální kosmetiky, můžete boj s lupy vyhrát pomocí následujících triků:

  • při fénování nepoužívejte příliš horký vzduch
  • dbejte na důkladné vymývání šamponu i regenerace
  • dejte pozor na špatnou životosprávu
  • vlasy češte šetrným kartáčem, který Vám nepodráždí pokožku
  • lupy neškrábejte ani neloupejte
  • pokožku hlavy pravidelně masírujte

Boj s lupy není jako boj s větrnými mlýny, takže věřím, že se Vám s nimi, na rozdíl od Don Quijota de la Manchi, podaří zatočit.

Mohlo by se Vám líbit

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím