Tipy a triky jak si správně umýt vlasy

od Vendula Málková

Také jste si vždy myslela, že na takové jednoduché věci, jako je mytí vlasů nejde nic zkazit a říkáte si, proč si někdo dal tu práci a napsal o tom článek. Možná budete překvapená, ale někdy si nesprávným mytím vlasů můžete i uškodit, což se může projevit např. vlasy bez objemu, stále mastícími se vlasy nebo naopak lupy. Pojďte zjistit, jak na tom s mýtím vlasů doopravdy jste, zda si je myjete jako profesionál nebo máte co zlepšovat.

Bez kartáče více práce

Než vlasy namočíte, je dobré je pořádně rozčesat – usnadní Vám to práci. Zbavíte se tak nejen zbytků stylingu a nečistot, ale také se Vám rozčesané vlasy pod vodou nebudou zacuchávat. Vlasy vždy češte od konečků ke kořínkům, nikdy ne naopak, jelikož takto si je můžete potrhat.

Mýt jednou nebo dvakrát?

Vlasy se doporučuje umýt dvakrát po sobě šamponem a poté až použít regeneraci. Při prvním mytí se zbavujete špíny, kožního mazu, prachu a stylingu. Při druhém mytí se vlasy otevírají a dochází k odstranění nečistot zevnitř vlasu a také se začínají projevovat konkrétní účinky šamponu. Mytí dvakrát po sobě se moc nedoporučuje, pokud si myjete vlasy každý den.

Šamponování a splachování

Před nanesením šamponu vlasy pořádně namočte vlažnou nebo mírně teplou vodou. Horká voda totiž může pokožku podráždit a ta se pak může více mastit a studená voda zase nedokáže vlasy tak dobře umýt. Když máte vlasy dostatečně mokré, aplikujte malé množství šamponu do dlaně a tam ho pomocí vody nařeďte. Množství použitého šamponu závisí na délce a hustotě Vašich vlasů, ale měla by stačit dávka jedné čajové lžičky na jedno mytí. Šampon vmasírujte do pokožky hlavy a do vlasů pomocí bříšek prstů a dlaní (nevadí, pokud šampon při prvním dobře nepění). Šampon z vlasů dobře opláchněte čistou vodou a stejnou metodou aplikujte druhou dávku šamponu. Při druhém oplachování klaďte ještě větší důraz na důkladné vymytí šamponu. Vlasy umývejte, dokud voda není úplně čistá. Správně umyté vlasy jsou napovrch drsné a tzv.“vržou“. Pokud šampon dobře nevymyjte, mohou se Vám vlasy více mastit nebo naopak vytvořit lupy.

Regenerujeme

Po umytí vlasů šamponem je žádoucí použít regeneraci (masku nebo kondicionér). Regeneraci vždy vybírejte s ohledem na Váš stav a typ vlasů. Špatně zvolena regenerace může Váš vlas zatížit a nebo naopak málo vyživit. Před jejím použitím je důležité umyté vlasy lehce vysušit ručníkem, aby pustili přebytečnou vodu. Množství použité regenerace není pevně dané a odvíjí se od hustoty a délky Vašich vlasů. Kondicionér (masku) aplikujte do dlaní a vpracujte do konečků, nikoli ke kořínkům. V době působení kondicionéru je vhodné vlasy rozčesat hřebenem. I zde je velmi důležité řádné vymytí přípravku.

Vysoušení

Vlasy vysušte jemně ručníkem a vyvarujte se tření, jinak by jste si vlasy mohla poškodit. Pokud chcete vysušit vlasy fénem, určitě před jeho použití použijte tepelnou ochranu (přípravek, který vlasy chrání před teplem) a používejte kvalitní fén s ionizérém. Zásadně nechoďte spát s mokrou hlavou, mohla by jste si tím vlasy nejen polámat, ale také zapříčinit vznik lupů nebo jiného onemocnění.

Není vlas jako vlas

Stejně tak důležité, jako správné mytí vlasů, je i správný výběr pečující kosmetiky. Každý vlas je originál a potřebuje odlišnou péči. To co vyhovuje vaší kamarádce, i když má napohled stejné vlasy, nemusí být vůbec vhodné pro váš vlas. Není také nezbytně nutné používat šampon a regeneraci ze stejné řady, můžete je libovolně kombinovat dle potřeb vašeho vlasu. A hlavně o vlas pečujte vždy s láskou, ať může být korunou Vaší krásy.

Mohlo by se Vám líbit

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím