Jak pečovat o jemný vlas

od Ludmila Peroutková

Přípravků na ošetření a péči o jemné vlasy je na trhu velká spousta. Jsou v různých kvalitách a výsledky jsou také rozličné. Jak se v tom všem má člověk vyznat? Rozhodně je lepší zvolit výrobky kvalitní, nejlépe z profesionálních značek.

Základem je dobře umytý vlas a ještě lépe, dobře umytá vlasová pokožka. Pokud na pokožce zůstávají zbytky nečistot (stylingu, mazu, prachu a odumřelých buněk), které jsou šamponem hůře smývatelné, je zaděláno na problém. V takovém případě se častokrát vlasy více mastí, tvoří se lupy nebo nedrží tvar a objem. Výživa určená vlasovým cibulkám není schopná proniknout přes tyto zbytky a nedoputuje tam, kam má.

Chceme-li vlasům a pokožce dopřát určitého komfortu a vlasovou pokožku osvěžit a lépe vyčistit, můžeme použít přípravky na hloubkovou očistu nebo detox vlasové pokožky. Toto je potřeba aplikovat před mytím šamponem.

K mytí jemných nebo plihnoucích vlasů je třeba zvolit šampony, které mají vhodné složení na podporu objemu a nemají složky, které naopak vlas nevhodně zatíží (např. Intenzivně regenerační). Profesionální šampony na vlasy mají kromě své kvality ještě další bonus a tím je, že jsou určeny k ředění. Není úplně vhodné takovéto šampony aplikovat bez ředění, zvláště na jemný vlas a tím ho zbytečně přetěžovat. Dá se říct, že vlasu a pokožce uděláme dobrou službu, když šampon lehce naředíme a v neposlední řadě také naše peněženka zajásá, že ušetřila. U mytí je rozhodně dobré a užitečné dodržet dvojí mytí. Při prvním umytí nemusí šampon ve vlasech vypěnit, bývá to tím, že je ve vlasech příliš stylingu nebo nečistot. Při druhém mytí bývá ve vlasech daleko bohatší pěna a my vlas i pokožku můžeme lépe vyčistit a pak je důležité šampon z vlasů dobře vypláchnout.

Dalším krokem je použití kondicionéru, který svým složením je určen k aplikaci na jemný vlas. Máme možnost zvolit bezoplachový nebo oplachový, ten neaplikujeme k pokožce, ale pouze do délek vlasů a následně opět důkladně vymyjeme. Pro kontrolu, zda je kondicionér z vlasů dobře vypláchnutý nám postačí si do vlasů sáhnout a pokud jsou příliš hladké a klouzavé, tak je to známka toho, že ve vyplachování musíme ještě pokračovat. Jen tak máme jistotu, že nezůstanou ve vlasech zbytky kondicionéru, který by vlas zatížil. Závěrečný krok by měl patřit oplachnutí studenou vodou. Přebytečnou vodu je vhodné nejlépe stáhnout do ručníku a pokud chceme, můžeme v této chvíli aplikovat výživu do vlasové pokožky, ale pozor, nesmí mít olejové složení, pro jemný vlas by to nebylo vhodné.

A teď přichází na řadu vhodný styling, který nám významně může pomoct při vytváření a udržení objemu vlasů. Záleží na tom, jaký máme typ účesu a střihu a podle toho také vybíráme vhodný styling. Velmi často používané jsou přípravky, které se aplikují ke kořínkům a pomáhají takto účinně docílit objemu. Dále do délek můžeme použít objemové pěnové tužidlo nebo tekuté tužidlo. U kratších vlasů je možné použít speciální gelové objemové tužidlo. Téměř u všech výrobků nebo alespoň u větší části z nich se volumizační složka aktivuje teplem, tzn.působením fénu.

Výběr kvalitního fénu se také podílí na zdravém a bohatém objemu vlasů. Pokud zvolíme fén, který má ve svém složení mimo jiné zdravé ionty a infračervené paprsky, velmi výrazně přispíváme ke zkrácení foukání vlasů a tím také není vlas přesušen. Infračervené záření zajišťuje prohřátí vlasů zevnitř a tím zamezuje přesušování vlasů na povrchu. Zajišťuje hydrataci, přirozený lesk a eliminaci statické elektřiny.

Ještě před závěrečným použitím laku, můžeme aplikovat do vlasů buď suchý šampon nebo pudr. Kromě objemu dokáže suchý šampon oddálit mytí o 1-2 dny, což je pro některý typ vlasů až neuvěřitelné. Pudr má schopnost na sebe navázat mazivo. Suchý šampon bývá nejčastěji ve spreji, je nutné před použitím velmi poctivě protřepat láhví, protože samotný pudr je na dně láhve a mohlo by se stát, že budeme aplikovat pouze samotný plyn, který nám žádnou službu neudělá a pudr nebudeme mít možnost, jak z láhve vydolovat ven. Ze zkušeností víme, že je dobré aplikátor po každém použití otřít, aby na něm nezasychaly částice pudru. Kromě suchého šamponu jsou na trhu také samotné pudry, které se do vlasů pouze nasypou. Po nanesení pudru do vlasů je dobré vlasy promnout prsty a tím se změní struktura sypkého pudru na vláčný, kterým vlas dobře vytvarujeme. Profouknout vlasy fénem v předklonu studeným vzduchem a pak teprve zhodnotit, zda potřebujeme ještě lak nebo ne.

Okamžitě osvěží normální až mastné vlasy. Oživí a revitalizuje. Dodává jim objem a strukturu. Prodlužuje životnost vašeho účesu.
Pudr, který dodá mega objem Affinage Mode Wonder Dust oživuje styl vlasů během několika vteřin s neuvěřitelným zvednutím přímo od kořínků, objemem a texturou.

Pokud se rozhodneme nebo jsme zvyklé lakovat, tak ve velké většině je u jemných vlasů dobré zvolit lak buď s volumizační složkou nebo střední tužení. Silné tužení u některých jemných vlasů může vyvolat opačný efekt, než očekáváme. Vlas může pod tíhou silného laku rychleji plihnout a těžknout.

Pamatujme, že u jemných vlasů neplatí pravidlo „čím více, tím lépe“. Výrobky je potřeba vybírat s citem, rozumem a dobrý výsledek se dostaví.

Mohlo by se Vám líbit

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím