Způsoby barvení vlasů

od Vendula Málková

Chystáte se změnit odstín vlasů, zakrýt šediny, dobarvit odrosty nebo jen chcete oživit odstín před dalším barvením a nevíte, která metoda barvení je pro Vás ta nejvhodnější? Nemůžete se rozhodnout jestli použít barvu, přeliv, korektor, barevné pěnové tužidlo nebo toner? Níže se dozvíte, jaké jsou mezi těmito produkty rozdíly, jakých dosáhnete výsledků, kdy je vhodné je použít nebo naopak ne.

Tento článek je součástí série o domácím barvení:

Za všechno může čas

Nejzásadnější rozdíl mezi těmito produkty je v trvanlivosti odstínu ve vlasech. Permanentní barva se dostává do vlasové kutikuly, proto se ve vlasech drží nejlépe. Pigmenty přelivu se uchycují pouze pod povrchem vlasu, postupně se vymývají a vydrží několik mytí. Korektory na odrosty, barevné pěnové tužidla a balzámy (tonery) se většinou vymyjí při dalším mytí vlasů.

Permanentní barva

Je vhodné ji použít v případě, že máte větší podíl šedivých vlasů, chcete vlasy zesvětlovat nebo chcete dlouhodobě změnit odstín svých vlasů. Velkou výhodou je, že barva má schopnost až 100% krytí šedivého vlasu a z vlasů se může vymývat jen částečně. Nabízí také širokou škálu odstínů, které lze mezi sebou kombinovat, takže lze dosáhnout jakéhokoliv tónu. Dokáže odbarvit Váš přírodní pigment, takže i s tmavými vlasy můžete dosáhnout světlých odstínů. Hlavní nevýhodou je, že barva postupem odrůstá a vznikají viditelné odrosty, které je třeba pravidelně dobarvovat.

Barvy BES se řadí ke špičce v profi barvení

Přeliv na vlasy

Pokud nechcete vlasy zesvětlovat a nemáte vysoký podíl šedivých vlasů je pro Vás vhodnou variantou bezčpavkový přeliv, který je k vlasům šetrnější než permanentní barva. Na trhu existují přelivy, které se aplikují stejnou metodou jako barva tzn. přeliv se smíchá s aktivační emulzí (peroxidem) nebo přelivy, které jsou např. ve formě pěny a aplikují se přímo. Výhodou těchto přelivů je, že se postupně vymývají a neulpívají ve vlasech, takže změna odstínu je pouze dočasná. To znamená, že se nemusíte pravidelně dobarvovat, protože nevznikají viditelné odrosty. Přelivy také většinou obsahují regenerační látky, takže po aplikaci jsou vlasy hebké a lesklé.

Barevné pěnové tužidla a balzámy

Tyto produkty se používají na oživení barvených i přírodních odstínů vlasů. Neobsahují amoniak ani peroxid, takže je vhodné je použít, když máte citlivou pokožku nebo hodně narušené vlasy. Dobře se vymývají a odstíny lze změnit po pár mytí.

Spreje a pudry na odrosty

V případě, že hledáte jednoduchý a rychlý způsob zakrytí šedin a odrostů s okamžitým výsledkem budou pro Vás řešením právě tyto produkty. Vlasy nezatěžují a vymyjí se hned při dalším mytí. Jsou tedy vhodným řešením mezi návštěvami kadeřníka. Nenabízí ovšem tak širokou škálu odstínů, takže pokud máte specifickou barvu vlasů, nemusíte mezi nimi najít vhodný odstín.

Inkousty a přímé pigmenty

Používají se hlavně na světlý nebo na zesvětlený (odbarvený vlas). Takže pokud sníte o vlasech výrazně barevných (růžových, modrých, zelených, apod.), můžete si na zesvětlený vlas aplikovat přímý pigment. Ty se z vlasů vymývají a postupně ztrácí na intenzitě. Pokud chcete dosáhnout pastelového odstínu, smíchejte přímý pigment s pigmentem neutrálním (bezbarvým). Nevýhodou je, že většina pigmentů nelze aplikovat na tmavý vlas, takže když nejste blondýnka, je třeba vlas před aplikací zesvětlit.

Vlasy zdravé mí(ý)ti

Je důležité správně vybrat nejen vyhovující metodu barvení, ale také zvolit vhodnou péči (šampon i regeneraci), protože i ta nejhezčí barva, nebude tak krásná na poškozeném a nezdravém vlasu.

Barvení vlasů doma – přečtěte si podrobný návod

DALŠÍ ČLÁNEK NA TÉMA DOMÁCÍHO BARVENÍ VLASŮ

Mohlo by se Vám líbit

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím