Barvení vlasů doma – návod krok za krokem

od Jana Hovorková

 Rozhodla jste se,  že se nabarvíte doma , ale  nevíte jak postupovat, co vše si budete muset pořídit a čemu se máte vyvarovat?  Níže uvedené informace  by Vám mohly v této věci pomoci.

Co je dobré vědět před barvením 

Bohužel barvení vlasů permanentními barvami není vhodnou metodou pro každého. V některých případech je lepší zvolit jinou (šetrnější variantu) nebo se nebarvit vůbec.  Také je třeba počítat s tím, že některé faktory mohou výsledek barvení ovlivnit.

Kdy raději nebarvit?

  • jste alergik nebo míváte citlivější reakce kůže – před barvením je nutné provést test citlivosti
  • trpíte-li na ekzém či astmatem
  • máte hodně poškozené vlasy
  • dva týdny před a po trvalé

Test citlivosti: Smíchejte malinké množství barvícího krému s troškou peroxidu a naneste na kůži v loketní jamce. Nechte působit 45 minut. Pokud vaše kůže v daném místě zrudne, tak rozhodně upusťte od barvení.

Co může ovlivnit výsledek barvení?

  • hormonální změny (menopauza, těhotenství)
  • některé léky nebo zatěžující léčba
  • pokud máte vlasy zesvětlené sluncem
  • když máte zničené nebo hodně poškozené vlasy (barva může chytit tmavěji a bude se rychleji odmývat)

Pouze barva nestačí

K barvě je nutné použít oxidační krém/peroxid (vyvíječ), který se s ní míchá v různém poměru v závislosti na požadovaném výsledku. Tento poměr je vždy uveden v návodu (např. 1:1, 1:1,5, 1:2 ). Síla oxidantu (vyvíječe) se uvádí v %  nebo jednotkách Vol. a informuje o  množství obsaženého  peroxidu. Jeho výběr se odvíjí od typu barvící metody a podkladu Vašich vlasů:

  • 1,5% (5 vol) – pro lehké natónování vlasů
  • 3% (10 vol) – nejvíc vhodné pro přeliv (barvu, která se bude postupně pomalu odmývat)
  • 6% (20 vol)- nejčastěji používaná síla peroxidu, která je určená pro permanentní barvení vlasů bez zesvětlování
  • 9% (30 vol) –  pro zesvětlování vlasů (superzesvětlují odstíny apod.)
  • 12% (40 vol) – používá se jen zřídka (např. u černých až havranních vlasů, které jsou pevné a zdravé)

Aby barva správně fungovala, je nutné ji smíchat s vhodným oxidantem. A aby se Vám podařilo dobře se nabarvit, je vhodné si připravit pomůcky, která Vám barvení usnadní. Další velkou výhodou je, když se Vám podaří sehnat osobu, která Vám barvu pomůže aplikovat (zaúkolujte manžela nebo pozvěte kamarádku). Ne vždy si totiž sama dokážete barvu nanést rovnoměrně do všech partií a to hlavně v případě dlouhých vlasů.

Co budete potřebovat

Postup barvení vlasů

Najděte si dostatek času ať máte na barvení klid a nestresujete se. Velmi pečlivě si přečtěte návod, v jakém poměru se barva míchá s peroxidem. Také věnujte pozornost jak dlouho má barva na vlasech působit. Čtěte poctivě při každé změně značky, protože každá firma může uvádět jiné poměry míchání a také jinak dlouhý čas barvení.

Nelitujte času k hledání staršího trika, které použijete k barvení,  později byste mohla litovat, protože fleky na oblečení jsou většinou nevratné. Přes ramena použijte tmavší ručník a máte-li také folii. 

Navlečte si rukavice, dejte misku na digitální váhu a vytlačte z tuby potřebné množství barvícího krému. Ve správném poměru k tomu nalijte peroxid. Nespoléhejte se, že máte „dobrý odhad v oku“. Zvláště profesionální barvy vyžadují dodržování přesných míchacích  poměrů. Směs dobře a pečlivě promíchejte, aby vznikl hustý hladký krém bez hrudek. Ihned po vymíchání aplikujte na vlasy, není dobré s barvením otálet, protože chemická reakce už běží.

Nejčastěji se nanáší na suchý, nemytý vlas. Doporučuje se nemýt vlasy bezprostředně před barvením, ideální je mít vlasy mírně promaštěné. Maz v pokožce a na vlasech udělá dobrou službu, protože vytvoří přirozený ochranný film před barvením.

Míchací miska skutečně nesmí být kovová – můžete použít misku plastovou, skleněnou nebo keramickou, ale nikdy kovovou. Kov totiž reaguje s peroxidem (oxidantem, vyvíječem) a může velmi negativně ovlivnit výsledek barvení.

Vlasy si rozdělte po částech – ideálně na 3 části: zadní část, pešinkou ještě na pravou a levou přední část. U přírodních nikdy nebarvených vlasů se začíná barvit asi cca 2cm od hlavy, protože u hlavy působí přirozené teplo a odstín by byl vyrazněji světlejší než v délkách vlasů.  Později barvu dotřete tak, aby byly vlasy stejnoměrně nabarvené. Pokud máte vlasy delší nebo husté, hrubší je potřeba si připravit dostatečné množství barvící hmoty, aby vlasy byly stejnoměrně pokryté barvou.

Při dobarvování už barvených vlasů, kdy dobarvujete odrosty, začínáte barvu nanášet prvně pouze na odrosty, necháváte působit a teprve později na posledních 5-10 minut dle typu vlasů a potřeby protahujete do celých délek. Opět pamatujte, že je potřeba mít dostatečné množství barvy aby vlasy byly stejnoměrně nabarvené. Nedostatečné pokrytí barvou může způsobit změnu barvy, nerovnoměrné pokrytí, případně fleky na vlasech. 

Doba působení je vždy u každé značky uvedena a je potřeba ji poctivě dodržet. Celou předcházející námahu můžete chybným nedodržením doby působení pokazit. Barvení má několik fází. Pokud proces zkrátíte, docílíte toho, že se pigment neměl čas dostatečně uchytit,  barva je nestabilní a rychleji se z vlasů vymývá a bledne. Pokud naopak proces prodloužíte, barva nepříjemně tmavne a může mít nežádoucí odlesky. Proto je důležité dobu působení dodržovat dle návodu. 

Po ukončení doby působení musíte barvu velmi důkladně z vlasů vymýt. V prvním kroku jemně vlasy navlhčete a emulgujte, pak se lépe vyčistí pokožka a barva se lépe vyplachuje. Pokud máte fleky od barvy na pokožce, zvláště v konturách, nejjednodušší způsob odstraňování je, že lehounce navlhčenou, zemulgovanou barvou krouživými pohyby projíždíte po pokožce až zcela barvu odstraníte. Zkušené odbornice tomuto kroku říkají, že barva barvu nejlépe odstraní. A skutečně je to pravda. 

Po spláchnutí barvy by měl být použit šampon na barvené vlasy, protože je potřeba dobře ošetřit barvený vlas a tím také docílit minimálního vymývání barevného pigmentu, který jsme procesem barvení do vlasů složitě dostávali. Ale na to sám šampon nestačí, je potřeba použít ještě vhodný kondicionér, balzám nebo masku. Teprve tímto krokem můžeme říct, že jsme náležitě uzavřeli vlasovou šupinku. 

Bezprostředně po barvení nebo odbarvování je dobré aplikovat silnější vlasový doping, který by vlasům dopomohl k rychlejšímu se vzpamatování po zásahu barvením. Cílenou regeneraci a obnovu poškozených struktur vlasů můžete docílit aplikací vhodného séra, ampulí nebo speciálních emulzí. Tímto krokem si můžete zajistit oživení a ozdravení vzhledu vlasů. 

Mohlo by se Vám líbit

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím